Jaký je rozdíl mezi znaleckým posudkem a odhadem tržní ceny nemovitosti?

Jaký je rozdíl mezi znaleckým posudkem a odhadem tržní ceny nemovitosti?

Je možné, že jste se, například v bance při žádosti o hypotéku nebo v realitní společnosti v případě koupě nebo prodeje, setkali s výrazem znalecký posudek nebo odhad tržní ceny, a doposud jste si mysleli, že se jedná o totéž. Tento článek Vám stručně vysvětlí, že tomu tak není. tyto výrazy mají odlišný význam.

Znalecký posudek a odhad tržní ceny se liší zejména v tom, kdo tento dokument vyhotovil a pro jaké účely bude sloužit.

Znalecký posudek připravuje soudní znalec. Znalcem se uchazeč stane tak, že splní náročné požadavky, které stanovuje zákon, a následně bude ministrem spravedlnosti nebo předsedou krajského soudu uveden do funkce. Jak již název profese prozrazuje, právě soudní znalec může vydávat posudky pro soudní řízení. Znalecký posudek vypracovaný znalcem budete však potřebovat i pro daňové nebo účetní účely. Znalce využijete taktéž při finančním vyrovnání při dědickém řízení.

Profese odhadce nemovitostí je taktéž funkcí vázanou, svou činnost však vykonává na základě vázané živnosti. S výstupem odhadce se setkáte například v bance při sjednávání hypotéky anebo v pojišťovně, když budete chtít nemovitosti pojistit.