I Vy budete potřebovat odhad nemovitosti

Odhad nemovitosti vypracovany od posudekpraha.cz

I Vy budete potřebovat odhad nemovitosti

Dobrovolně, nebo ne, každý z nás se za svůj život dostane do situace, kdy bude potřebovat odhad nemovitosti.

Představte si, že prodáváte nemovitost (byt, rodinný dům nebo rovnou celý bytový dům). Nevíte, zda-li jste nastavili cenu nemovitosti správně ? Neváhejte nás kontaktovat.

Kupujte nemovitost a nejste si jisti, jestli kupujete za výhodnou cenu ? Neváhejte nás kontaktovat.

Vkládáte majetek do firmy ? Rozvádíte se ? Dědíte ? Chcete nemovitost pojistit ? Neváhejte nás kontaktovat.

Jaký je rozdíl mezi tržním a administrativním posudkem ?

Ne všechny odhady nemovitostí musí být zpracovány soudním znalcem v podobě znaleckého posudku. Pro tržní účely, jako je např. nastavení výše nájemného stačí oslovit odhadce nemovitostí. Živnost odhadce nemovitostí je vázána na vzdělání technického, právního nebo ekonomického směru a získání státního akreditačního certifikátu. Za to soudní znalec je osoba, která v problematice dosahuje té nejvyšší odbornosti. Musí být zapsána v seznamu znalců a tlumočníků a jmenována předsedou krajského soudu nebo ministrem spravedlnosti. Vykonávat může nejen odhady tržního charakteru, ale i znaleckého posudky pro účely státu (např. pro výpočet daně z nabytí nemovité věci).

Hodnota nemovitosti uvedená v posudcích se může často lišit. Důležitý je účel posudku. Administrativní odhad provádí soudní znalec, řídí se zákonem a oceňovací vyhláškou a slouží především pro účely státu. Tržní ocenění není svázáno žádným zákonem ani metodikou. Výsledkem odhadu bývají různé ceny. Kupní cena je cena, kterou si sjednal prodávající s kupujícím, a za kterou se obchod skutečně realizoval. Obvyklá (tržní) cena je cena, která by byla dosažena při prodejích stejného, případně obdobného majetku v obvyklém obchodním styku v tuzemsku ke dni ocenění. Uvažuje všechny okolnosti, které mají na cenu vliv. Komerční banka určila pojem tzv. tržní cena v tísni. Ta vyjadřuje cenu, za kterou je možné nemovitost okamžitě prodat. Dále existuje i cena administrativní. Ta je zjištěna na základě zákona o oceňování nemovitostí a prováděcí vyhlášky.