Jaký je rozdíl mezi ateliérem a bytem?

ateliér má spoustu nevýhod

Jaký je rozdíl mezi ateliérem a bytem?

Zákon č. 72/1994 Sb., zákon o vlastnictví bytů, definuje byt (bytovou jednotku) jako místnost, nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení. Ateliér (nebytový prostor) poté jako místnost, nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k jiným účelům než k bydlení. Výše uvedený zákon byl však k datu 1.1.2014 zrušen. Respektive nahrazen novým občanským zákoníkem.

V praxi na první pohled rozdíl nepoznáte. Nejčastějším důvodem, proč není jednotka zkolaudována jako bytová, je přílišná hlučnost nebo nedostatečné osvětlení (nedostatek denního světla). V současné době by však drtivá většina již postavených bytů (např. husté zástavby v historických centrech měst, bytové domy podél rušných silnic apod.) standardy bytové jednotky nesplnila.

Jaké jsou nevýhody ateliéru?

Všeobecně známý fakt je, že v ateliéru nesmí mít vlastník, ani nájemník, trvalé bydliště. Také není možné přiznávat, jakožto nákladovou účetní položku, úroky z hypotéky (pokud je nákup nebytové jednotky financován hypotečním úvěrem). Dále pro ateliér neplatí osvobození od platby daně z nabytí nemovitých věcí. Do 3 měsíců od podpisu smlouvy tedy vlastník musí finančnímu úřadu zaplatit 4% daň z ceny nabyté nemovitosti. A doložit znalecký posudek o zjištěné ceně nemovité věci). Dále je potřeba počítat s tím, že hodnota ateliéru není tak likvidní (budete hůře shánět kupce v případě prodeje). Ateliér je také zatížen 21% DPH. Na rozdíl od bytových jednotek, na které se vztahuje snížená, 15%, daň.

Tento fakt však může být ve výsledku, v případě, že je nabyvatel plátcem DPH, výhodou. Stát Vám víc než pětinu hodnoty nemovitosti vrátí. Výhodou často bývá (zpravidla o cca 10 %) nižší prodejní cena oproti bytovým jednotkám (důvodem je nižší komfortní standard, viz výše – hluk, nedostatek osvětlení apod.). Co se týče poskytování úvěru, v dnešní době už banky na nebytové prostory nekoukají tak přísně. Financování úvěrem není problém (obvyklé tržní nájemné vhodně dispozičně řešeného ateliéru a bytové jednotky se totiž nikterak neliší).